Vertrouwenscontactpersonen

Vanuit Universiteit Utrecht en vanuit Djembé vinden wij studentenwelzijn ontzettend belangrijk. Zo vinden wij het ook belangrijk dat studenten in contact kunnen komen met vertrouwingscontact personen. Zodat deze hun verder kunnen helpen met problemen, informatie geven en de studenten eventueel kunnen doorverwijn, zodat iedere student geholpen kan worden binnen de Universiteit. Binnen Djembé zijn hiervoor dus twee vertrouwenscontactpersonen aangewezen. 

Dit zijn momenteel Annika Loop en Lobke Machiela, Commissaris onderwijs en Secretaris van bestuur 31 van Djembé.

Momenteel zijn de RVA bezig met de zoektocht naar twee nieuwe vertrouwenscontactpersonen. Deze twee vertrouwenscontactpersonen zullen een positie verder van de vereniging hebben dan de vertrouwenscontactpersonen van de afgelopen jaren.

  • Een van de vertrouwenscontactpersonen zal een lid zijn van Djembé wat niet erg actief is. Hierdoor heeft deze vertrouwenscontactpersoon wel door hoe Djembé in elkaar zit maar zal minder bekend zijn met de huidige gang van zaken met Djembé zodat er optimaal neutraal kan worden geluisterd, maar toch de context van Djembé in het achterhoofd kan houden.  
  • De andere vertrouwenscontactpersoon zal geen lid zijn van Djembé maar de vereniging wel kennen. Het kiezen voor een volledig extern vertrouwenscontactpersoon zal ervoor zorgen dat deze moeilijker betrokken raakt bij incidenten of mensen al kent. 

Dit vernieuwde systeem van vertrouwingscontactpersonen die verder van de vereniging af staan zorgen ervoor dat er meer ruimte is tussen de vertrouwingscontactpersonen en het bestuur. 


Verschil vertrouwenscontactpersonen en vertrouwenspersonen

Een vertrouwenscontactpersoon onderscheidt zich van een vertrouwenspersoon. Een vertrouwenspersoon volgt een geaccrediteerde opleiding. Diegene begeleidt een slachtoffer of beschuldigde (vaak voor langere tijd) en kan bijvoorbeeld ook meegaan naar de doorverwezen instanties. Verder is diegene niet in functie voor een studievereniging maar overkoepelend voor de gehele faculteit. Deze personen worden aangesteld door de Universiteit Utrecht en zijn er ook voor de gehele universiteit. 

Onze sponsoren